Camí de Sant Jaume per a tothom

Català-LSCCastellano-LSEEnglish-SIS

Trams accessibles

Via Verda del Carrilet - Tram Sant Feliu de Pallerols a Amer (13,5 Quilòmetres)

[ Tornar ]

La Via Verda anomenada del Carrilet I, és realitza entre Olot i Girona, i té una longitud de 54 Quilòmetres.

Vía Verde del Carrilet - Tram de Sant Feliu de Pallerols a Amer

La Ruta del Carrilet travessa paratges de gran importància paisatgística, ecològica i cultural. S'inicia a la Zona Volcànica de La Garrotxa i, sempre seguint el recorregut de l’antic tren de via estreta, arriba fins a la Vall del Ter i les deveses de Salt i Girona. La via que antigament unia les comarques de La Garrotxa i el Gironès permet ara conèixer els recursos naturals de la Zona Volcànica de La Garrotxa, el castell d'Hostoles i els nuclis urbans d'Anglès, Sant Feliu de Pallerols i Girona, entre d'altres. Espais com les deveses de Salt o de Girona s'integren tanmateix en aquesta ruta, que discorre pròxima al Ter en el seu últim tram i permet observar els aprofitaments hidràulics que s'han fet dels recursos del riu.

El tram que va de Sant Feliu de Pallerols a Amer té una distancia de 13,5 Quilòmetres, està considerat com de dificultat baixa i a més a més d'estar condicionat per a usuaris de cadira de rodes o persones amb mobilitat reduïda es troba en molt bon estat i disposa de baranes, senyalització i ponts nous.

Per aquelles persones que realitzen una segona sortida o que tinguin un mínim de forma física tenen dos opcions per realitzar aquest tram:

  • Opció 1: sortida des de l’oficina de turisme de Sant Feliu de Pallerols fins el punt d’informació d'Amer.
  • Opció 2: Si es disposa de cotxe propi o es pacte amb el servei de lloguer i transfer, es pot iniciar la sortida des del Coll d'en Bas (s'ha de ser expert per frenar a la baixada) i es faran uns 5,5 Quilòmetres més.

Es disposa de bicicletes de lloguer adaptades com la handbike (tricicle que es pedala amb les mans, amb canvi de marxes, sistema de frenat segur, etc.) i el tricicle que es pedala amb els peus, amb el seient més alt i sistema per lligar-se al seient. Aquest es idoni per a persones amb discapacitat física i per a nens, ja que un adult els pot guiar per darrera amb una palanca.

A l'oficina de turisme de Sant Feliu de Pallerols, que ha estat reformada recentment, es disposa de banys públics adaptats.

Punts d'interès

Sant Feliu de Pallerols

Aquest es un dels pobles amb més atractiu, de la ruta. Passejar pels carrerons del nucli antic es retrocedir en el temps. La figura del turista, càmera fotogràfica en mà, es molt habitual a la vila. El riu Brugent divideix el terme proporcionant alguns recons idíl·lics al poble. El soroll de l'aigua, sens dubte, alegra el cor i es una sort que siguin molts els carrers abocats al riu. En un dels marges del riu està la figura del Pescalluna. La llegenda, recollida també en altres pobles catalans, afirma que una nit de lluna plena un veí del poble va veure el reflex de la lluna en el Brugent i va quedar tant embadalit que decidí intentar pescar-la. Algú el va veure i en to de burla li va preguntà si volia pescar la lluna. Des d'aleshores a Sant Feliu diuen pescallunes a la gent amb grans somnis i il•lusions.

Hi ha dos places que cal visitar. La de l'església, presidida per la parroquial gòtica, que està rodejada d'interessants carrerons medievals. Val la pena passar pel carrer Cantons Estrets per comprovar com una carrer pot acabar convertint-se en poc menys que un passadís. L'altra plaça principal es coneguda com "el Firal" i acull a l'ajuntament i a la capella del Roser. Es un lloc ampli, el preferit dels veïns per xerrar animadament. Des d'aquest lloc, mirant en direcció sud-oest, es pot veure el santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut, edifici blanc clarament identificable entre la verdor de la muntanya. Es un santuari molt visitat pels residents de les comarques de La Garrotxa, la Selva i el Gironès. Pel seu emplaçament - situat a 1.030 metres d’altura - es gaudeix d’una amplia panoràmica de la Vall d'Hostoles i dels Pirineus. Disposa, a més a més, d'un hostalatge rehabilitat recentment.

Amer

La vila d'Amer, situada al costat del riu homònim, va néixer per el Monestir de Sant Maria, consagrat a mitjans del segle X. Era un monestir molt important, l'únic que va restar independent durant els segles XI i XII. En algun moment únicament depenia de la Santa Seu. L'edifici situat al centre del poble, ha sofert moltes transformacions i des de l'exterior no es reconeix la seva estructura original.

L'interior mostra tres naus separades per una curiosa estructura de pilars. A la sagristia de l'església es conserven dos capitells de l'antic claustre, probablement del segle XI, un decorat amb motius geomètrics i un altre amb quatre cares. Molt a prop del monestir es troba la plaça Major, una de les més grans de Catalunya. Al nord del terme, de camí a Les Planes d'Hostoles, està la coneguda Font Picant, font natural d'aigües carbòniques d'origen volcànic.

Vía Verda del Carrilet

Informació

Consorci de les Vies Verdes de Girona
Avda. Ramón Folch, 13 2º
17001 – Girona
Tel. 972 486 950
Fax 972 486 959
info@viesverdes.org


TORNAR